January 22, 2021

Festival poezije u doba korone: Zlatni ključ Smedereva Milosavu Tešiću 

SMEDEREVO, 6. novembar 2020 – Programi 51. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen biće održani  u utorak, 10. novembra, u  skladu sa novonastalom situacijom, nalozima i preporukama koje je donela Vlada Republike Srbije, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

Svi programi biće bez publike uz direktan prenos na svim društvenim mrežama Festivala (live streaming: FB, Instagram, Youtube, Twitter), kao i uz odložene prenose na Youtube kanalu Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen.

Program počinje u 18 časova na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Smederevo – dodelom nagrade Zlatno slovce najuspešnijim mladim pesnicima i susretom sa dobitnicom nagrade Zlatni ključić za 2020. godinu, Zoricom Bajin Đukanović, uz otvaranje izložbe posvećene ovogodišnjem laureatu.

Milosav Tešić (foto: Instititut za srpski jezik SANU)

U 19 časova na Pozajmnom odeljenje smederevske Narodne biblioteke planirano je otvaranje Sajma poezije, izložbe knjiga posvećenih ovogodišnjim dobitnicima i ovogodišnjem laureatu nagrade Zlatni ključ Smedereva – Milosavu Tešiću, uz obraćanje Marine Lazović, direktorke Narodne biblioteke.

Pola sata kasnije, u 19 i 30, u Velikoj dvorani Centra za kulturu biće održan Festival poezije u doba korone. U ovom programu učestvovaće isključivo dobitnici nagrada, članovi žirija i odbora za dodelu nagrada i predstavnici Grada Smedereva, Ministarstva kulture i medija, koji će dodeli lično prisustvovati, dok će publika i ovaj program moći da prati preko društvenih mreža.

„Jesenje pesničke svečanosti u Smederevu zakoračile su u pedesetprvu godinu plodnog trajanja. Upamtile su zvezdane trenutke, ali i raspad zemlje u svom inicijalnom nazivu, ratne strahote, ekonomske sunovrate, milionske inflacije i sve društvene zemljotrese i kataklizme.Uspela je da se održi zahvaljujući pesnicima iz celog sveta koji je ni u  jednom trenutku nisu hteli da prepuste ‘zlim udesima sveta i veka’. U tom neprestanom preplitanju strahovitih teškoća i zvezdanih uzleta poezije Smederevska pesnička jesen je neprestano obogaćivala programske sadržaje, izdavačku delatnost i pronalazila puteve do velikog broja slušalaca, gledalaca i čitalaca poezije ovde stvarane i one koju su donosili pesnici sa svih meridijana“, rekao je na konferenciji za novinare Goran Đorđević, direktor Festivala, i nastavio:

Goran Đorđević, direktor Festivala SPJ

„Evo, dočekala je pandemiju korone, virus imenovan kao COVID-19, koji je zahvatio čitav svet, a moguće je i nedokučive prostore vaseljene. Nepoznata, ili malo poznata pošast koja je razbolela preko četrdeset miliona ljudi i ubila oko dva miliona. Ni do danas, a traje od početka ove godine, nema ni na vidiku rešenja za ovo planetarno stradanje. Prelistavamo i sećamo se književnih dela koja su nastala i opisuju doba epidemija kolere, kuge, tifusa, ebole, variole… U ovim danima označavamo to sve kao prošlost ovoga sveta i dočaravamo propast Atlantide i drugih delova Planete kao nešto što se uvek može ponoviti i povratiti. Zbornik Festivala u kome objavljujemo pesme svih ovogodišnjih učesnika iz raznih delova sveta postaje postojano sklonište od korone, a u njemu svi zajedno i uz pomoć novih mogućnosti komunikacija ne dozvoljavamo koroni da prekine poluvekovni bruj zlatne pesničke strune koja će i ove zlatne smederevske jeseni da zabruji od Ognjene zemlje do Aljaske i od Smedereva do Kalkute, Hararea, Melburna, Patagonije i od Skandinavije do Kipra i Krita, od Alpa do Kordiljera i Urala, duž Dunava,  Dona , Dnjepra, Nila, Bramaputre, Poa, Tigra i Eufrata, Volge, Jangcea, Sene, Temze… To mogu među prvima i skoro jedinima svetlosti poezije u Vavilonskoj kuli jezika i ritmova podjednako svijenih i utkanih u svečanosti pesničke reči u Smederevu“, kazao je pored ostalog Goran Đorđević, prvi čovek Festivala.

The post Festival poezije u doba korone: Zlatni ključ Smedereva Milosavu Tešiću  appeared first on podunavlje.info.